De oude Oostertoegangsbrug was één van de drie hefbruggen in Amsterdam die door Piet Kramer (1881-1961) is ontworpen. Tussen 1930 en 2001 lag deze hefbrug in de De Ruijterkade en maakte het onderdeel uit van de doorgang vanaf het IJ naar het Oosterdok. Anno 2020 heeft Brug 276, nu als Gevlebrug, een nieuwe bestemming gekregen tussen de Pontsteiger en het Karlskrona-eiland.
De geschiedenis van de Houthaven gaat terug tot 1876. Het met zand opgespoten gebied, onder andere voor de bouw van de Gevlebrug en woningen op het toekomstige Karlskrona-eiland, was vroeger een aan het Noordzeekanaal grenzende insteekhaven.
In deze haven werd, zoals de naam al doet vermoeden, hout opgeslagen en overgeslagen. Met de ontwikkeling van de Houthaven heeft de havenfunctie plaatsgemaakt voor een moderne woonwijk.
Het stalen dek is met behulp van Self Propelled Modular Transporters (SPMT’s) ingereden nadat de aanbruggen reeds gemaakt waren. Hierdoor was er slechts enkele centimeters aan weerszijden van het stalen dek beschikbaar om de brug tussen de frontwanden van de pijlers te manoeuvreren. Een secuur werk, zowel in de engineering als tijdens de uitvoering.
Omdat de afstand tussen de Pontsteiger en het Karlskrona-eiland groter is dan de lengte van het val, is een tweetal aanbruggen in het ontwerp van de brug opgenomen. Beide aanbruggen bestaan uit voorgespannen prefab betonnen railbalken met druklaag. De brugdekken zijn aan de pijlers en landhoofden gestort en hebben een vrije overspanning van ongeveer 20 meter.
Op de twee waterpijlers staan aan weerszijden van het val de vier originele stalen heftorens. Met een hoogte van 10 meter steken ze bijna 8,5 m boven het wegdek uit en geven ze de brug het kenmerkende uiterlijk van een hefbrug. De stalen kabels en kap over de katrollen zullen de heftorens weer compleet maken.
Geheel in stijl van de Amsterdamse School zijn de zijkanten van de betonnen aanbruggen aan het zicht onttrokken. Om dit mogelijk te maken, overspannen aan weerszijden van beide aanbruggen grote betonnen schorten van landhoofd naar pijler. Aan deze schorten is een nok gestort om de granieten waterbanden en metselwerk aan te kunnen brengen.
Aan de hand van archieftekeningen zijn de bewaard gebleven waterbanden, haalkommen, afdekplaten en dekstenen op het metselwerk en de pijlers weer teruggebracht.
Met de bouw van woningen op het toekomstige Karlskrona-eiland zal de laatste fase van de ontwikkeling van de Houthaven van start gaan. Waarschijnlijk zal in 2021 de herontwikkeling van het gebied voltooid zijn en hiermee maakt de oude Brug 276 weer een doorgang met het IJ mogelijk.